Milyen szövődményei lehetnek a fogászati implantációnak?

A fogászati implantáció szövődményei a helyesen megtervezett, pontos sebészi beavatkozás során nagyon ritkán fordulnak elő. Az implantációt megelőzően az orvos kötelessége a pácienst a lehetséges szövődményekről felvilágosítani.

Lehetséges azonnali szövődmények

Az egyik legsúlyosabb és egyben a legritkább szövődmény az alsó állcsontban futó (a fogakat, illetve lágyrészeket érzően ellátó) ideg sérülése. Amennyiben az ideg sérül, az adott területen (alsó ajak, áll) érzéskiesés figyelhető meg, mely idővel javul, teljesen elmúlhat. Ezen kívül a beavatkozás során felléphet vérzés, sérülhetnek a lágyrészek, a szomszédos fogak.

Lehetséges későbbli szövődmények

Az implantációnak lehetnek késői szövődményei is:

  • az implantátum körüli nyálkahártya vagy csontszövet gyulladása,
  • az implantátum törése,
  • a fogpótlás sérülése.

 

A két előbbi szövődmény megelőzhető a megfelelő szájhigiénia fenntartásával, illetve a kontrollvizsgálatokon való részvétellel.

Amennyiben a prémium implantátumok (pl. Straumann) mellett döntünk, az implantátum törésének veszélye minimális.

Hírek
fogaszati-implantacio

Pert nyert a Straumann olcsó utánzatokat gyártó cég ellen

A német bíróság megakadályozta az utánzatgyártót abban, hogy termékeit más rendszerekkel kombinálva népszerôsítse és garanciát vállaljon rájuk. A bírósági határozat kiemelte, hogy egyedi megfelelôségi tanúsítvány hiányában a fogorvosok nem keverhetik/egyesíthetik különbözô implantátum-rendszerek alkatrészeit A svájci bíróság megtiltotta a „generikus” kifejezés félrevezetô használatát Bázel, 2012. december 20. – A Straumann cég két fontos jogi csatát is […]

Straumann az egyik leggyakrabban alkalmazott implantátum

A gyártó mögött természetesen kiváló kutatócsoport áll, továbbá gyakorló fogorvosok segítik a munkát. Ennek köszönhető, hogy a műgyökereket gyártó Straumann mindig élen jár a kutatásban. Hogy csak egyet említsünk a komoly elméleti háttér eredményeit a gyakorlatban is visszaigazoló tanulmányokból: a vállalat dolgozta ki azt az implantátumfelszínt, amellyel az már hat hét után terhelhetővé válik az […]