Hogyan ápoljuk az implantátumokat?

Az implantációs fogpótlás funkcióképességének, élettartamának kilátásait, a gondos előkészítésen, behelyezésen túl, döntően befolyásolja a páciens kifogástalan szájhigiéniája.

Az implantátumok beépülését követően a kritikus pont a nyálkahártya (íny) és az implantátum (nyaki részének) találkozási pontja. Itt jöhet létre kedvezőtlen esetben olyan gyulladás, ami akár az implantátum elveszítéséhez is vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az implantációs fogművet viselő pácienseket rendszeresen vissza kell rendelni kontrollvizsgálatra, professzionális szájhigiéniás kezelésre.

Amennyiben az előírt ellenőrzések alkalmával a kezelő orvos kezdődő gyulladást fedez fel, az általában könnyen orvosolható, későbbi szövődménytől nem kell tartani.

Mit tegyünk azért, hogy implantátumunk épségéért?

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere nagymértékben a pácienstől függ, a megfelelő eszközökkel végzett alapos szájápolás elengedhetetlen. A fogkefén kívül elengedhetetlen speciális eszközök használata.

Ilyen eszközök például

  • a fogköztisztító kefék,
  • különböző fogselymek.

 

Fontos, hogy a páciens a fogpótlás átadásakor megfelelően tájékoztatva legyen a helyes fogmosási technikáról és a fenti eszközök megfelelő használatáról, illetve ennek fontosságáról, mert a páciens tehet a legtöbbet a megfelelő szájhigiénia fenntartásáért, és ezáltal az implantátumok hosszú távú sikerességéért.

Hírek
fogaszati-implantacio

Pert nyert a Straumann olcsó utánzatokat gyártó cég ellen

A német bíróság megakadályozta az utánzatgyártót abban, hogy termékeit más rendszerekkel kombinálva népszerôsítse és garanciát vállaljon rájuk. A bírósági határozat kiemelte, hogy egyedi megfelelôségi tanúsítvány hiányában a fogorvosok nem keverhetik/egyesíthetik különbözô implantátum-rendszerek alkatrészeit A svájci bíróság megtiltotta a „generikus” kifejezés félrevezetô használatát Bázel, 2012. december 20. – A Straumann cég két fontos jogi csatát is […]

Straumann az egyik leggyakrabban alkalmazott implantátum

A gyártó mögött természetesen kiváló kutatócsoport áll, továbbá gyakorló fogorvosok segítik a munkát. Ennek köszönhető, hogy a műgyökereket gyártó Straumann mindig élen jár a kutatásban. Hogy csak egyet említsünk a komoly elméleti háttér eredményeit a gyakorlatban is visszaigazoló tanulmányokból: a vállalat dolgozta ki azt az implantátumfelszínt, amellyel az már hat hét után terhelhetővé válik az […]